Speculaas lód
200 ml mleka
8 Herbatniki Karmelizowane (8 speculaasjes)
3 żółtka
50-60 g cukru
200 ml Smietana 36%
Zagotować mleko. Rozdrobnić herbatniki zacisnąć. Dodać do mleka i gotować 1-2 minuty.Tymczasem, wymieszać żółtka z cukrem. Mix to aż mieszanina zacznie kolor biały. (Jeśli jaja z gospodarstwa, to nigdy nie będzie biały, ale nieco jaśniejszy żółty) Dodać gorące mleko powoli do mieszaniny, mieszając, aż cukier nie słyszeć pękanie.
Ogrzać tę mieszaninę na małym ogniu, ale nie gotować. Mieszać podczas ogrzewania.
Dodaj śmietanę i niech mix (szybki) ochłonięcie. czasu do czasu mieszając, aby promować smak.
Po ochłodzeniu mieszaniny, mieszaninę w lodzie.
Nie masz lód następnie wlej mieszankę do pojemnika zamrażarką i miarka lodzie co 20 minut.
Podałam ją w filiżankach, dzięki Łukasz pomysł :)
I ozdobione czekoladą kropi
sfotografowane przez Łukasza |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten