składniki:
1,5 kg słodkich jabłek
500 g mąki
1 saszetka proszku do pieczenia
500 g cukru brązowego
250 g płatków owsianych
400 g roztopionego masła lub margaryny
2 łyżeczki cynamonu
skórka i sok z 1 cytryny
cukier puder
To ciasto ciasto jest na płytkę 35 x 35 cm. Ilości są duże, aby użyć do mieszania składników miski dużych. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki jabłka, a następnie przeciąć cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i wymieszać cynamon i skórkę z cytryny.
Wymieszać w dużej misce, mąki, proszek, cukier puder, brązowy i płatki owsiane. Dodać roztopione masło. I mieszać, aż mieszanina ziarnista powstaje. Kawałki nie powinna przekraczać 4 mm średnicy. Jeśli duże grudki tworzą, dodać dodatkową mąkę.
Rozprzestrzeniać pół mieszaniny na blasze, (nie zapominając o papierze do pieczenia), a następnie podzielić jabłka. Po resztę mieszaniny i naciśnij go nieco.
Piec godzinę w środku w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
niech ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten